Ajurinkatu 21

HIRSIMÄKI / KORTTI 13
Valmistunut 31.12.1945

Yleiskuvaus

Ajurinkatu 21 on kaksikerroksinen puukerrostalo. Muodoltaan se on varsin yksinkertainen ja yksityiskohdiltaan niukka. Rakennusta on peruskorjattu viimeaikoina, mutta se on säilyttänyt hyvin perusolemuksensa.

Alkuperäispiirrustusten mukaan asuntoja rakennuksessa olisi ollut neljä, kaksi yksiötä ja kaksi kaksiota. Jokaista asuntoa varten on piirustuksessa myös kellaritilansa ja puuvarastonsa. Vintille on sijoitettu ajan tavan mukaan tilat pyykinkuivaukselle sekä varastot.

Tontilla on myös 1923 valmistunut omakotitalo, oletettavasti vielä vanhempi pieni sivurakennus on purettu 2017. Kokonaisuuteen eli As Oy Vanamoon kuuluu myös Kuoppakatu 6, joka on niinikään puukerrostalo ja rakennettu muutama vuosi Ajurinkadun rakennusta myöhemmin.

Suhde muuhun rakennuskantaan

Vaikka kadun varressa sijaitseva rakennus onkin muita korkeampi, se sopii hyvin ympäristöönsä.

Ajurinkatu 21 ja Kuoppakatu 6 ovat kiinnostavia poikkeuksia alueen rakennuskannassa, mutta myös “tyypillisiä poikkeuksia”. 1900-luvun alkupuoliskolla valmistuneita usean asunnon puukerrostaloja on Riihimäellä siellä täällä, joko näiden rakennusten tavoin yksittäisinä tai pieninä ryhminä.