Petsamonkatu 25-31

PETSAMO / KORTTI 10
Valmistunut 31.12.1943
Puutalo Oy:n “Tervakoski” -talotyypin mukaan

Yleiskuvaus

Tämän 1940-luvulla valmistuneen teollisista elementeistä rakennetun vuokrataloryhmän pohja on ns. Tervakoski -talotyypissä, joka oli aikanaan suosituimpia Puuteollisuus Oy:n talotyyppejä.

Samanlaisia rakennuksia ja rakennuskokonaisuuksia eri tavoin maastoon sijoiteltuna voi tavata monilla paikkakunnilla Suomessa.

Rakennuksiin on tehty  jälkikäteen niiden arkkitehtonista arvoa heikentäviä rakennusteknisiä muutoksia, kuten 1970-luvulla  julkisivumateriaalin vaihtaminen tuolloin suosituksi mineriitiksi.

Rakennukset ovat yhä hyvä esimerkki puutalorakentamisen mahdollisuuksista myös kerrostalorakentamisessa. Nykyisin hengeltään hieman vastaava talotyyppi lienee puuvuorattu luhtitalo.

Suhde muuhun rakennuskantaan

Petsamonkatu 25-31 muodostaa riihimäkeläisittäin ainutlaatuisen rakennuskokonaisuuden, joka kertoo myös suomalaisen vuokra- ja pienkerrostalojen rakentamisen tarinaa.

Kaupunki vuokrasi 1940-luvulla tontit yksityisille tahoille edellyttäen pikaista rakennustoimintaa. Petsamonkatu 29 ja 31 vuokrattiin viideksikymmeneksi vuodeksi ja kaupunki määritti asuinneliöille vuokrakaton. Rakennuttajina toimivat SAKO ja erityisesti rakennusmestarit Oiva Aaltio ja Jussi Eskelinen.

Rakennukset lisäävät alueen rakennuskannan monimuotoisuutta ja toimivat kiinnostavana rajana kahden luonteeltaan eri tyyppisen pientalokokonaisuuden välillä eli etelässä sijaitsevien pienten teollisten tyyppitalojen ja pohjoisen hieman tyypillisempien suurille tonteille kaavoitettujen rintamamiestalojen välille.