Sauna- ja pesulaitos, Ruotsinkatu 5

PETSAMO / KORTTI 6
Valmistunut: 31.12.1948
Suunnittelija: Veli Valorinta

Petsamon sauna- ja pesularakennus on oiva esimerkki asunto-oloista ja elämäntavasta 1940-1950-luvulla eli aikana, jolloin Petsamon alue kaavoitettiin ja rakennettiin.

Alueelle nopeasti rakennetuissa pienissä lahja- ja tyyppitaloissa ei usein ollut heti valmistuttuaan pesutiloja tai juoksevaa vettä, joten Riihimäen kaupunki rakensi alueen asukkaille peseytymistä ja pyykinpesua varten sauna- ja pesularakennuksen. Pesulan yhteydessä sijainneessa suositussa saunassa kävi alkuvuosina jopa yli 25 000 ihmistä vuosittain.

Rakennus istuu tyylillisesti alueelle hyvin. Vaikka rakennus onkin suurikoinen, on se sijoitettu melko syvälle tontillaan. Siten se ei hallitse Ruotsinkadun katunäkymää, joka muuten koostuu verrattain pienistä omakotitaloista. Toisaalta pesularakennus on luonteva jatke Kontiontien 1980-luvun kerrostaloille, joista uusimmat tuntuvat olevan pesularakennuksesta ja muista alueen keltaiseksi rapatuista kerrostaloista inspiroituneita.

Suuren keltaiseksi rapatun kivitalon tunnistaa vaivatta 1940-1950-lukujen julkiseksi rakennukseksi ja arkkitehtuuriltaan se tuo ensin mieleen aikakauden koulurakennukset. Rakennuksen on suunnitellut Riihimäelle useita korkealaatuisia rakennuksia suunnitellut arkkitehti Veli Valorinta.

Rakennusta laajennettiin jo 1950-luvulla ja 1980-luvulta asti se on palvellut monitoimitalona, jossa on toiminut mm. nuorisotiloja ja lasten ja nuorten kuvataidekoulu. Keväällä 2018 talon tuleva käyttö on avoinna kaupungin pyrkiessä vähentämään kiinteistöomistuksiaan. Alueella on vireillä kaavamuutos.