Sivukatu 23

HIRSIMÄKI / KORTTI 12
Valmistunut: 31.12.1955
Suunnittelija: Kauko Lehtinen

Yleiskuvaus

Sivukatu 23 edustaa Riihimäellä varsin usein tavattua jälleenrakennuskauden talotyyppiä. Se on vaalean harmaaksi rapattu, puolitoistakerroksista puutalo. Kattolinja jatkuu pitkällä verannalla, jota kannattelevat pylväät. Rakennuksen yksinkertainen ulkoasu on säilynyt varsin hyvin.

Huoneet on sommiteltu keskusmuurin ympärille, mutta kellariin on varattu keskuslämmitystä varten jo tila pannuhuoneelle ja polttoaineelle, joka on piirrustuksista päätellen ollut puu tai koksi.

Suhde muuhun rakennuskantaan

Sivukatu 23:n tyylisiä rakennuksia on kadulla useita ja se sopiikin ympäristöönsä erittäin hyvin. Kadulla vuorottelevat tämän tyyppiset räystäslinjasta pidennetyt rapatut rakennukset puuvuorattujen kanssa.

Sivukatu 23:n tapaan rakennukset ovat valtaosin 1940-1960-lukujen välillä valmistuneita ja muutamia myöhempiä ns. elintasosiipiä lukuunottamatta kaikki rakennukset noudattavat myös uskollisesti 1950-luvulla alueella tehdyn kaavoituksen mallia.

Kokonaisuutena Sivukatu muodostaa varsin kauniit “kasvot” paljon liikennöidyn Etelän Viertotien suuntaan ja antaa Hirsimäen kaupunginosan rakennuskannan yhdenmukaisuudesta ehkäpä jopa hieman harhaanjohtavan kuva.