Upokkaantie 6-10

KUMELA / KORTTI 18
Valmistunut: 31.12.1981
Suunnittelija: Esko Lehtonen

Yleiskuvaus

Upokkaantien keltatiiliset omakotitalot sykkivät muotokieleltään 1970-luvun loppua ja 1980-luvun alkua. Tällöin keskuslämmitys, juokseva vesi ja viemäröinti olivat jo muuttuneet jokapäiväisiksi. Tyyppitalot olivat muuttuneet vähitellen pakettitaloiksi ja rakennustoiminnan standardisointi oli pitkällä.

Katon kulma on loiva ja yleisesti rakennuksen profiili on matala.

Poiketen aiemmasta rakentamisesta kaikki elämiseen liittyvät toiminnot on sijoitettu usein yhteen kerrokseen. Tekniset tilat ja autotalli sijoittuvat rakennuksen päähän. Jälkimmäinen on usein myös erillinen kokonaisuutensa, jonka asuintiloista erottaa katettu välitila, kuten Upokkaantie 6:ssa.

Suhde muuhun rakennuskantaan

Upokkaantien rakennukset on sovitettu vanhaan kaavaan ja heijastelevat samaa luonnonläheisyyttä kuin vanhempikin rakennuskanta.

Upokkaantien kaltaisten tiilisten omakotitalojen ryhmät ovat yleisiä niin Riihimäellä kuin muuallakin Suomessa. Julkisivumateriaali on useimmiten punaista, keltaista tai valkoista tiiltä.

Rakennukset ovat  vahvasti omassa ajassaan kiinni, eikä niihin liity esimerkiksi 2000-luvulla yleistynyttä myöhempää kertaustyylittelyä.