Vyökatu 11

PATASTENMÄKI / KORTTI 3
Valmistunut: 31.12.1961
Suunnittelija: Kauko Lehtinen

Yleiskuvaus

Vyökatu 11:sta rakennuksessa ei ole ensisilmäyksellä mitään silmiinpistävän erityistä – juuri tästä syystä se on oivallinen esimerkki 1950-luvun puurakenteisesta pientaloarkkitehtuurista.

Ulkomuodoltaan rakennus on koreilematon ja yhdenmukainen ympäröivän rakennuskannan kanssa. Se kertoo myös aikansa rakentamisen eetoksesta: standardisoinnilla pyrittiin luomaan yksinkertaista, mutta viihtyisää ja tasa-arvoa lisäävää rakennuskantaa.

Teknisesti rakennus on vielä tehty paikan päällä “pitkästä tavarasta” ilman tehdasvalmisteisia osia. Rakennuksen väritys tuskin on täysin alkuperäinen, mutta siinä näkyy positiviisesti kerroksellisuus. Hillitty vaalea yleissävy tummien yksityiskohtien kanssa voisi olla myös 1950-luvun värimaailmaa.

Suhde muuhun rakennuskantaan

Vyökadun rakennuskanta on pääosin samanikäistä ja sikäli hyvin yhtenäistä, joten Vyökatu 11 istuu ympäristöönsä mainiosti.

Kaavoituksellisesti katu on Patastenmäen uusinta aluetta eli 1950-luvulta ja ajan kaupunkisuunnittelun ihanteille uskollisena se kaareutuu viereisen mäen profiilia seuraten. Rakennukset sijoittuvat katulinjaan nähden tasaisesti ja miellyttävästi luoden idyllisen ja kotikatumaisen tunnelman.