hameenkadulla

“Aarre-Apteekin talo”

Kuva: Juho Haavisto

Kolmikerroksinen vuonna 1987 valmistunut vahvasti postmodernistinen liikerakennus, joka hallitsee vaalealla massallaan katunäkymää Puputinkulmalta Hämeenkatua yläpäähän katsottaessa. Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki alunperin Suomen Työväen Säästöpankin toimitiloiksi.

Rakennuksessa on paljon 1980-luvun liikekiinteistölle tyypillisiä piirteitä, kuten vaalea julkisivu, ikkunapintojen monipuolinen hyödyntäminen ja vanhoista rakennustyyleistä lainatut yksityiskohdat, kuten katutason pylväskäytävä. Julkisivussa on käytetty sekä tiililaattapintaista vaaleaa betonielementtiä että isompaa valkobetonilaattaa vaihtelevan pintastruktuurin saavuttamiseksi. Rakennusmassasta ulosvedetyt toinen ja kolmas kerros lepäävät kapeiden pylväiden kannattelemina muodostaen katutasoon pylväskäytävän. Oikeassa kulmassa on ikkuna- ja julkisivulasein vuorattu valokuilu.

Rakennus ei pyri muotokielellään kommunikoimaan tai sulautumaan viereisten rakennusten kanssa vaan korostaa itsenäisyyttään muusta katukuvasta.

HISTORIAA

Tontilla sijaitsi ennen nykyistä rakennusta 1920-luvun klassismia edustanut J. Emil Valorinnan (ent. Olanderin) vuonna 1928 suunnittelema kaksikerroksinen kivinen liiketalo. Rakennuksessa toimi vuosien varrella monia liikkeitä, mm. huonekalu-, rakennustarvike-, kenkä- ja Muoti-Hovin vaatekauppa.

LISÄTIETOJA

Rakennusvuosi: 1987

Osoite: Hämeenkatu 24-26

Suunnittelijat: