hameenkadulla

ent. Helsingin osakepankki, Valion baari

Kuva: Juho Haavisto

Kuten niin moni muukin Hämeenkadun 1960-luvun rakennuksista myös entinen Helsingin Osakepankin (HOP) kiinteistö on kaupunginarkkitehti Kalevi Väyrysen suunnittelema ja Teräskiilan rakentama. HOPin rakennus koostuu kahdesta matalan liikerakennusosan avulla yhteenliittyneestä rakennuksesta: Hämeenkadun varressa olevasta pankkitalosta ja Kauppakujan ja Junailijankadun kulmassa sijaitsevasta tornitalosta, joka on puhtaasti asuinkerrostalo.

HOP-pankkitalon nauhaikkunarivistö kommunikoi onnistuneesti Puputin funkkisrakennuksen ikkunalinjojen kanssa. HOPin nauhaikkunoiden kanssa julkisivussa vuorottelee auringossa kiiltelevä tumma lasitettu klinkkeri. Ikkunapinnat ja klinkkeri luovat yhdessä ensimmäisen ja toisen kerroksen isojen alumiinikehysteisten näyteikkunapintojen kanssa julkisivulle ruudukkoa muistuttavan ilmeen. Viereisessä HOPin tornitalossa on taasen hyödynnetty vaalean siniharmaata julkisivulasia laajana seinäpintana, jonka kiiltävyyden kontrastiksi on valittu keltaruskea julkisivutiili. Samaista siniharmaata julkisivulasia on hyödynnetty myös pankkitalon ikkunarivistöissä ja sisäpihan puolella oleva savupiippu on keltatiilellä verhoiltu.

Nykyisellään pankkirakennuksen julkisivu kaipaisi huoltotoimenpiteitä ja rakennuksen eri elementtejen luoma yhtenäinen kokonaisuus on hämärtynyt liiketiloihin tehtyjen ja julkisivua muokanneiden muutosten vuoksi.

HISTORIAA

"HOPin lisäksi rakennuksessa toimi sen valmistumisen jälkeen toisessa kerroksessa suosittu Valion baari. Ennen 1960-luvun betonielementtirakennusta tontilla sijaitsi Renlundin rauta- ja sekatavarakauppa, jonka puurakennus oli kaksikerroksinen ja se ulottui kadunkulman kummillekin puolille L-kirjaimen mallisesti."

LISÄTIETOJA

Rakennusvuosi: 1964

Osoite: Hämeenkatu 34

Suunnittelijat: