hameenkadulla

uuden apteekin talo, ent. säästöpankintalo

Kuva: Juho Haavisto

Rakennus on alkujaan valmistunut vuonna 1934 Riihimäen Uuden Apteekin taloksi. Rakennuspiirustukset laati arkkitehti Marius af Schultén (1890-1978, muotoilijan ja Artekin taiteellisen johtajan Ben af Schulténin isä)). Alkuperäinen kivirakennus oli kaksikerroksinen ja siinä oli jyrkähkö harjakatto. Tyyliltään rakennus edusti enemmän vielä klassismia kuin funktionalismia. Julkisivu oli jaettu geometrisesti sektoreihin ja ikkunat olivat pienehköt ja keskenään symmetrisesti sijoitellut.

Vuonna 1958 rakennuksessa aloitti toimintansa apteekin lisäksi Riihimäen Säästöpankki. Pankkitoiminnan aloittaminen edellytti laajennus- ja remonttitöitä, jotka laajennettiin koskemaan koko rakennusta. Martti Jaatisen ja Seppo Valjuksen piirustusten pohjalta taloa laajennettiin uudisrakennusosalla, johon pankin tilat sijoitettiin ja vanhaa apteekkiosaa korotettiin. Laajennusosan raja on nykyisessä rakennuksessa Hämeenkadun julkisivussa vasemmalla ensimmäisen ja toisen ikkuna välissä. Koko rakennusmassaa korotettiin yhdellä kerroksella ja samalla harjakattoa loivennettiin selvästi. Remontin yhteydessä rakennuksen julkisivusta myös riisutttiin alkuperäisiä klassismin piirteitä, kuten seinäpinnan geometrista jaottelua. Julkisivusta tuli muutosten myötä pelkistetympi ja vähäeleisempi.

Vuonna 1967 rakennusta laajennettiin Kauppakadun puolelle, johon rakennettiin kuusikerroksinen asuinkerrostalo, joka liitettiin Uuden Apteekin taloon kaksikerroksisella liiketilaosalla. Uudisrakennukset on sijoitettu tontin sisään ja Kauppakadun varteen tehtiin paikoitustilaa.

LISÄTIETOJA

Rakennusvuosi: 1934 (laajennus 1958)

Osoite: Hämeenkatu 38

Suunnittelijat: , ,