hameenkadulla

Liikekiinteistö Kultakartano & Kotokartanosäätiön palvelutalo

Kuva: Juho Haavisto

Hämeenkadun varteen rakennettiin 1960-luvun lopulla moderni liiketilakiinteistö, joka ulottui Saavalaisen talolta aina Kirkkopolun risteykseen saakka. Tasakattoinen Kultakartano-kiinteistö on oiva esimerkki suomalaisesta pienimuotoisesta ostoskeskusrakentamisesta 1960-luvulla. Matalassa rakennuksessa on vierivieressä pieniä samankokoisia liiketiloja, jotka ovat tasa-arvoisessa suhteessa katukuvassa, vain Kirkkopolun kulmassa oleva liiketila on muita selvästi isompi ja näkyvämmin edustettu. Erilaiset teippaukset, mainoskyltit ja näyteikkunat tekevät rakennuksesta moninaisen ja jatkuvasti muuttuvan osan Hämeenkadun katunäkymää.

Liikehuoneistot ovat Riihimäen keskustan muihin liiketiloihin nähden olleet jatkuvasti kohtuullisen hyvin käytössä ja rakennus onkin selvästi keskusta-alueen yksi elinvoimaisin kauppakeskittymä. Rakennus on siinä mielessä onnistunut liikerakennus, ettei itse rakennukseen juurikaan kiinnitä huomiota, vaan kaikki mielenkiinto kohdistuu eri toimijoiden mainoksiin ja näyteikkunoihin. Rakennuksen julkisivusta suurin osa onkin erilaisten mainosten peitossa ja rakennusmassaa on vaikea hahmottaa kokonaisuutena jo sen ison mittasuhteen vuoksi. Rakennus koostuu betonielementeistä ja minerit-levyistä sekä suurikokoisista alumiinikehyksisistä näyteikkunalaseista. Samoista julkisivumateriaaleista koostuu myös Kultakartanon takana sijaitseva rakennusmassaan kuuluva asuinkerrostalo-osa eli Kotokartanosäätiön palvelutalo, joka kohoaa tornimaisena matalan liiketilarakennuksen keskellä. Hämeenkadulta toteutettu jalankulku kerrostalon pihaan on toteutettu huomaamattomalla läpikululla liikerakennuksen keskivaiheilla.

HISTORIAA

"Uudisrakennusten tieltä purettiin 1960-luvun lopulla kolme vanhaa rakennusta, joista erityisesti Kirkkopolun kulmassa sijainnut ns. Bäckströmin talo monien muistoihin yhtenä Riihimäen keskustan komeimmista puutaloista. Omalaatuisesti kadunkulmaan asettunut korkean kivijalan päällä seissyt kaksikerroksinen kellosepänliike ja asuintalo oli tärkeä osa Riihimäen kauppalanaikaista kaupunkikuvaa. Bäckströmin kulma toimi Puputin kulman tavoin kohtaamispaikkana ja nuoret istuskelivat iltaisin kellosepänliikkeen näyteikkunalaudalla. Kultakartanon rakentaminen muokkasi voimakkaasti Riihimäen vanhaa puutalomaista ja vehreää keskusta-aluetta tehokkaan ja modernimman kauppakeskustan suuntaan. Mielipiteitä on varmasti monta sen suhteen, onko muutos ollut parempaan päin."

LISÄTIETOJA

Rakennusvuosi: 1969

Osoite: Hämeenkatu 9-15

Suunnittelijat: