hameenkadulla

ent. Laakson talo

Kuva: Juho Haavisto

Laakson talo ja viereinen Teräksen talo rakennettiin miltei samaan aikaan 1950-luvun alussa. Ne loivat yhdessä modernia kauppalan keskustaa aiemmin valmistuneiden funktionalismia edustaneiden Puputin ja Ahjon rakennusten rinnalle.

Laakson rakennus rakennettiin kiinni viereiseen Teräksen taloon ja sen julkisivusta tehtiin monelta osin yhdenmukainen naapuritalon kanssa. Selkein eroavaisuus ovat ikkunoiden leventyminen ja suurentuminen sekä niiden asettuminen Teräksen ikkunoiden kanssa eri vaakalinjaan. Katutason näyteikkunat ovat myös selvästi isommat kuin Teräksen rakennuksessa. Julkisivu on rapattu samanväriseksi kuin Teräksen talo ja kattolinja on harjakattoa myöten samankaltainen. Nelikerroksisen kivitalon toisen kerroksen ikkunoiden koko ja jaottelu myötäilee Laakson tavaratalon myymälätilojen tarpeita. Ylimmät kaksi kerrosta oli varattu asuinhuoneistoiksi.

Laakso laajensi myymälätilojaan 1970 Kauppakujan puolelle entisen elokuvateatteri Apollon tiloihin. Apollon ja Laakson väliin rakennettiin tuolloin matala uudisrakennus myymälätiloja yhdistämään. Vuonna 1976 rakennuksen julkisivussa tapahtui merkittävä visuaalinen muutos, kun toisen kerroksen ikkunat päätettiin peittää kuparinväriseksi maalatuilla alumiinisäleillä, jotka ovat rakennuksessa edelleen. Muutosta perusteltiin sillä, että julkisivu on liian hajanaisen näköinen toisen kerroksen poikkeavan ikkunarivistön vuoksi. Lisäksi korostettiin, että säleikkö vähentää kankaille vahingollisen auringonvalon määrää myymälätiloissa ja lisää julkisivun yhtenäisen mainospinta-alan määrää.

HISTORIAA

Laakson talo sijaitsee viereisen Teräksen talon kanssa Tilhen korttelissa. Rakennusten paikalla sijaitsi ennen 1950-lukua kaksi puista kaksikerroksista liikerakennusta.

LISÄTIETOJA

Rakennusvuosi: (1951 tai) 1952

Osoite: Hämeenkatu 23

Suunnittelijat: