hameenkadulla

AsOy Riihimäen Pohjoiskaarre

Kuva: Juho Haavisto

Kalevi Väyrysen suunnittelemiin ja Teräskiilan rakentamiin Hämeenaukion rakennuksiin kuuluva 5-kerroksinen pistetalo. Hämeenaukion puoleisella julkisivulla rakennuksen toisen kerroksen rakennusmassa on ulosvedetty ja sen seinäpinnat on piirrustusten mukaan ollut tarkoitus päällystää profiloidulla kuparilevyllä.

Nykyisin rakennuksen toinen kerros on päällystetty polttomaalatulla profiilipellillä. Toisen kerroksen alunperin liiketiloiksi tarkoitetut tilat on remontoitu 2010-luvun lopulla asunnoiksi. Asuinkerrokset on päällystetty vaalealla mosaiikkilevyllä ja nauhamaisia ikkunarivistöjä kehystää vaalea julkisivulaatta. Hämeenaukion puoleiset parvekkeet ovat sisennetyt, mutta muilla sivuilla parvekkeet ovat seinäpinnasta ulkonevat. Rakennuksen kattokerros on voimakkaasti muusta rakennusmassasta sisennetty ja siinä on telttakatto.

HISTORIAA

Rakennuksen valmistuttua 1961 siinä toimi mm. autokoulu, ravintola ja sähköliike. Suosittu Pohjankaari-ravintola toimi pitkään rakennuksen matalammassa osassa, joka yhdistää rakennuksen viereiseen Työväen Säästöpankin taloon.

LISÄTIETOJA

Rakennusvuosi: 1961

Osoite: Hämeenkatu 4

Rakennuttaja: Teräskiila

Suunnittelijat: