hameenkadulla

AsOy Riihitalo

Kuva: Juho Haavisto

Vuonna 1959 valmistunutta Riihitaloa on mielenkiintoisinta tarkastella verrattuna vieressä oikealla sijaitsevaan Uunilinnun asuinkerrostaloon. Kummatkin rakennukset ovat paikallisen Teräskiilan rakentamia, mutta niillä on eri arkkitehdit. Riihitalon suunnitteli yhdyskuntasuunnittelun professori ja kaupunkisuunnittelija Olli Kivinen (1921-1999).

Rakennuksien valmistumisessa on vain vuosi eroa, mutta ne edustavat selvästi erilaista rakentamistyyliä. Kun Uunilintu on edelleen muotokieleltään jälleenrakennuskauden kerrostalo, on Riihitalo jo selvästi modernismista vaikutteita saanut uuden aikakauden asuinkerrostalo. Riihitalo muistuttaa julkisivultaan paljon enemmän Hämeenaukion hieman myöhempiä betonikerrostaloja kuin 1950-luvun romanttista rakennustyyliä.

Riihitalon julkisivussa on hyödynnetty uutta elementtimateriaalia, hiottua teräsbetonilevyä mosaiikkipinnalla. Toisin kuin Uunilinnussa ikkunat on aseteltu nauhamaisesti ja rytmikkäästi kulkemaan läpi Hämeenkadun julkisivun. Ainoa 1950-luvun rakennustyylistä muistuttava piirre on harjakatto, joka rakennuksessa on modernismille tyypillisen tasa- tai pulpettikaton sijaan. Rakennus sijaitsee selvästi sisennettynä Hämeenkadun katulinjasta toisin kuin Uunilinnun rakennus, joka on sijoitettu varsin ahtaasti Hämeenkadun ja Valtakäyrän risteykseen.

HISTORIAA

Tontilla sijaitsi aikaisemmin kaksikerroksinen puurakenteinen liike- ja asuintalo. Vanhassa rakennuksessa tehtiin vain muutamia vuosia ennen purkamista julkisivuremontti. Vuoden 1952 piirustusten pohjalta katutason pieniruutuiset ikkunat korvattiin kahdella isokokoisella näyteikkunalla.

LISÄTIETOJA

Rakennusvuosi: 1959

Osoite: Hämeenkatu 44

Rakennuttaja: Teräskiila

Suunnittelijat: