hameenkadulla

Kirkkopuiston seurakuntakoti

Kuva: Juho Haavisto

Kaksikerroksinen jyrkkään Kirkkomäen rinteeseen sijoitettuva seurakuntakoti on yksi 1960-luvun modernistisen arkkitehtuurin onnistuneimpia esimerkkejä Riihimäellä. Arkkitehti Erkko Virkkusen suunnittelema ja Teräskiilan rakentama rakennus valmistui vuonna 1964 samaan aikaan vieressä sijaitsevan pappilan kanssa. Rakennuksen alakerta toimi alunperin nuorisotilana. Yläkerrassa suurimman tilan vie valoisa 500 henkilön juhlasali. Seurakuntakotiin johtaa ulkoportaikko Hämeenkadulta Kalapoikapatsaan viereltä.

Virkkunen on ottanut suunnitelmassaan onnistuneesti huomioon rakennuksen luontevan sijoittumisen keskelle vehreää kirkkopuistoa ja kiinnittänyt huomiota myös rakennuksesta avautuviin maisemiin. Erityisesti mainitsemisen arvoinen on ulkoportailta avautuva näkymä Erik Bryggmanin 1952 suunnittelemaan Vesilinnaan.

Rakennuksessa on yhdistetty onnistuneesti raskas betoni ja kepeä lasipinta ja saatu aikaiseksi virtaviivainen ja ilmava rakennusmassa. Toinen kerros lepää osittain pilarien varassa ja ensimmäisen kerroksen suuret lasipinnat edelleen korostavat painottomuuden vaikutelmaa.

HISTORIAA

Seurakunnan järjestämästä nuorisotoiminnasta seurakuntakodin alakerrassa voi lukea lisää Riihimäen kaupunginmuseon Kartsalla-sivustolta: http://kartsalla.fi/yokkonen

LISÄTIETOJA

Rakennusvuosi: 1964

Osoite: Kirkkopolku 2, Hämeenkatu 5

Rakennuttaja: Teräskiila

Suunnittelijat: