hameenkadulla

Teräksen kulma

Kuva: Juho Haavisto

Teräksen talo on arkkitehti Veli Valorinnan vuonna 1951 suunnittelema. Rakennus ja kadunkulmaus sai nimekseen Teräksen kulma siinä alkujaan toimineen Teräs Oy:n rautakaupan mukaan.

Rakennuksessa on kaksi osaa, jotka asettuvat Hämeenkadun ja Keskuskadun kulmaan L-kirjaimen mallisesti. Keskuskadun puoleinen osa on kerroksen matalampi kuin Hämeenkadun puoleinen nelikerroksinen osa. Katutason liiketilakerros on päällystetty hiotulla tummalla graniitilla ja näyteikkunat ovat isohkot. Ylempien asuinkerrrosten julkisivu on kestorapattu ruskeaksi ja seinäpintaa rytmittää pienehköjen ikkunoiden rivistöt. Hämeenkadun julkisivun yhtenäisyyttä rikkoo ainoastaan porraskäytävän sisäänkäynti ja sen yläpuolella oleva ikkunakuilu. Keskuskadun puolella julkisivussa on neljä ulkonevaa parveketta. Loivat harjakatot olivat alkujaan tiiltä, mutta nykyisin materiaali on vaihdettu peltiin.

LISÄTIETOJA

Rakennusvuosi: 1951

Osoite: Kauppalan aikaan rakennuksen katolla oli suurikokoinen Teräs-nimikyltti, jonka vastaparina Puputin liikerakennuksen katolla oli pitkään Figura-nimikyltti. Nimikyltit olivat pitkään osa Hämeenkadun katunäkymää. Myöhemmmin kulmassa toimi Rami-niminen halpahalli, jolloin myös kadunkulmaa alettiin nimittää Ramin kulmaksi. Kolmannen kerran kulman nimi vaihtui erityisesti nuorison suussa vuonna 1997, jolloin rakennuksessa alkoi toimia hampurilaisketju McDonalds. McDonalds sulki Riihimäen toimipisteensä vuonna 2015, jolloin rakennuksen liiketilat jäivät useammaksi vuodeksi tyhjilleen, kunnes niissä avattiin Obelix-ravintola vuonna 2018.

Suunnittelijat: