hameenkadulla

ent. Urheilukulman talo

Kuva: Juho Haavisto

Ulkomuodoltaan nykyinen Laurelin kahvilan rakennus on selvästi 1950-lukuinen, mutta sen vanhin osa on rakennettu jo 1920-luvun alussa. Vanhassa kaksikerroksisessa kivirakennuksessa toimi alkujaan V. H. Laakson kangaskauppa. Klassismia edustanut rakennus sijaitsi Hämeenkadun varressa nykyisinkin paikallaan olevan ent. Åkerfeltin puutalon vieressä.

Rakennusta päätettiin laajentaa 1950-luvun lopulla. Kivitaloa korotettiin kolmikerroksiseksi ja rakennusmassaa laajennettiin ulottumaan keskuskadulle saakka. Muutostöiden ja uudisrakennuksen suunnittelusta vastasi rakennustarkastaja Urho E. Mäkinen. Samassa yhteydessä rakennuksen vanha 1920-luvun klassismin henkinen julkisivu uudistettiin vastaamaan aikakaudelle tyypillistä rationaalista ja pelkistettyä muotokieltä. Klassismille tyypilliset pyöreät ikkunat sekä kymmenen ruutuiset pystyjakoiset ikkunat korvattiin moderneilla leveillä sivujakoisilla ikkunoilla.

Uudisrakennuksen puolella näyteikkunoiden kokoa kasvatettiin ja madallettiin merkittävästi. Rakennuksen kulmaan tehtiin kolmion mallinen katoksellinen sisäänkäynti, jota kannattelee pylväs. Vanhasta rakennuksesta jäi julkisivuun muistuttamaan vain kaksi vanhaa sisäänkäyntiä sekä kolme näyteikkunaa, mutta muuten rakennus on kokenut täydellisen muodonmuutoksen 1950-luvun tyyliseksi.

HISTORIAA

Riihimäkeläisten suussa rakennus ja sen kulma ovat saanut useita eri nimiä riippuen siitä, mikä liike siinä on kulloinkin ollut. Kulmaa on kutsuttu ainakin Ellon kulmaksi, Urheilukulmaksi ja viimeisempänä Laurelin kulmaksi.

LISÄTIETOJA

Rakennusvuosi: vanha osa 1920-luvun alku, laajennusosa 1959

Osoite: Hämeenkatu 30

Suunnittelijat: