hameenkadulla

AsOy Uunilintu

Kuva: Juho Haavisto

Uunilintu on tarkasteltavissa olevista Hämeenkadun varrella olevista paikallisen rakennusyritys Teräskiilan rakentamista rakennuksista varhaisin. Sen on suunnitellut arkkitehti Kosti Torppe ja se valmistui alkuvuodesta 1958. Rakennuksen valmistumisaikaan Riihimäellä merkittäväksi rakennuttajaksi muodostunut Teräskiila oli vielä tuore rakennusyritys ja keskusta-alueen tehokas moderni rakentamisvaihe oli vasta alkamassa.

Uunilintu on rakennettu vielä suurelta osin perinteisillä jälleenrakennuskauden työtavoilla ja rakennusmateriaaleilla. Rakennuksessa on paikalla muurattu tiilirunko ja betonia on käytetty vain julkisivun pylväsmäisissä ulosvedoissa. Rakennuksen muotokielessä on edelleen havaittavissa jälleenrakennuskaudelle tyypillisiä elementtejä, kuten harjakatto ja julkisivun hillityt yksityiskohdat sekä alunperin seinässä ollut roiskerappaus.

HISTORIAA

Uunilinnun suunnitteluvaiheeseen liittyy mielenkiintoinen asemakaavallinen yksityiskohta. Vuoden 1957 rakennussuunnitelmissa rakennus oli sijoitettu hyvin lähelle Hämeenkadun ja Valtakäyrän risteysaluetta, mihin kauppalan järjestysoikeus puuttui. Rakennuksen määrättiin sijoittuvan vähintään 4 metrin päähän Hämeenkadun katulinjasta ja Valtakäyrän puolella 2-3 metrin päähän autotiestä. Asiasta oli neuvoteltu myös asemakaava-arkkitehtin Otto I. Meurmanin kanssa, joka oli ehdottomasti sitä mieltä, ettei kadunkulmaa saa pilata katulinjoihin kiinnirakentamisella. Lausunnossa myös korostettiin, ettei uudisrakennuksia ""saa sijoittaa niin, että kaupunkikuva turmeltuisi tai kokonaisvaikutus häiriintyisi."" (Järjestysoikeus, Riihimäen kauppala, kauppalangeodeetti 27.7.1957) Kyseinen lausunto on hyvä esimerkki siitä, miten toimiva asemakaava parhaimmillaan pystyy vaikuttamaan rakentamiseen ja keskusta-alueen katukuvan vaalimiseen. Tontilla sijaitsi aikaisemmin pieni puutalo, jossa toimi 1950-luvulla kirjakauppa ja parturi-kampaamo.

LISÄTIETOJA

Rakennusvuosi: 1958

Osoite: Hämeenkatu 46

Rakennuttaja: Teräskiila

Suunnittelijat: