kotikaupunkipolulla

Allinna

Kuva: Juho Haavisto

Allinna valmistui 1919, suunnittelija Oiva Kallio. Hausjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anders Rudolf Gestrin rakennutti talonsa paikalle, johon vuoden 1916 asemakaavassa oli varattu paikka vesitornille.

Erikoisessa kartanohuvilassa voi nähdä tanskalaista, saksalaista ja italialaista vaikutetta. Rakentamista varten otettiin hiekkaa viereiseltä tontilta ja linnan ympärille rakennettiin kaksinkertainen kivimuuri. Tontille jouduttiin poraamaan 100 metriä syvä kaivo. Talo ristittiin Gestrinin puolison mukaan Allin linnaksi, josta nimi lyheni Allinnaksi.

Vuonna 1933 Allinnan osti veturinkuljettaja Bruno Konstantin Hakola, joka perusti sinne hotellin. Hänen vaimonsa Anna hoiti ravintolaa, jolla oli Riihimäen ensimmäinen ulkoilmaterassi. Orkesteri soitti joka ilta ja jäätelökonetta veivattiin käsin aitassa. Kuulopuheen mukaan toiminta loppui kateellisten hausjärveläisten kanteluun alkoholin anniskelusta sulkemisajan jälkeen.

Allinnan osti seuraavaksi säveltäjä Felix Krohn, joka vuokrasi sen ravintolakäyttöön Loimaalta tulleelle virolaiselle kosmopoliitille Lola Larvalalle. Sodan jälkeen Allinna oli seudun ainoa tanssiravintola. Sen vappu­ ja ylioppilasjuhlat tunnettiin riehakkuudestaan. Larvaloiden lopetettua 1959 käytiin talon kohtalosta pitkä taistelu, joka ratkesi vasta korkeimmassa oikeudessa. Allinnaa ei purettu, mutta se siirtyi kaupungin omistukseen.

Peruskorjattu rakennus vihittiin lasimuseoksi ja musiikkiopistoksi 1965. Museon uusiksi tiloiksi piirsi Raimo Valjakka vuonna 1971 massiivisen laatikkomaisen uudisosan Allinnan eteläpuolelle, mutta rakentamisen rahoitus jäi kaupunginvaltuustossa kiinni yhdestä äänestä – uimahallin hyväksi.

Lasimuseo muutti Allinnasta 1980 ja musiikkiopisto 1987. Hallintokäytössä palvellut ja rapistunut rakennus kunnostettiin osittain 1990. Seuraavana vuonna aloitti Galleria Allinna. Talossa ovat sittemmin toimineet mm. ystävyys­ kaupunkiseurat, Riihimäen pääsiäisjänikset sekä nuorten mediapaja. Tiloissa on ollut taiteilijoiden työhuoneita ja kaupunki on järjestänyt elokuvaesityksiä sekä pihalla ulkoilmakonsertteja. Välillä myös kesäravintolaa yritettiin elvyttää. Vuosituhannen vaihteessa avasi ovensa galleriaravintola, joka paloi loppuvuodesta 2005.

Nykyisin Allinna toimii jälleen yksityisasuntona.

Linnan rakentamisessa syntyneessä Allinnanmontussa on toiminut kesäteatteri vuodesta 1950. Katsomo pystytettiin talkoilla 2008.