kotikaupunkipolulla

Eteläinen koulu

Kuva: Juho Haavisto

Riihimäen-Herajoen koulu aloitti toimintansa 18.8.1903. Oppilaita oli silloin 45, heidän opettajanaan Suoma Nieminen ja hänen lisäkseen käsityönopettajana puuseppä F. Liljeroos.

Pian tarvittiin lisätilaa. Jo 1907 valmistui lisärakennus, suunnittelijana J. Emil Olander (myöhemmin Valorinta). Siinä oli erillinen voimistelusali ja käsityöluokka sekä asunto kolmannelle opettajalle. Vuodesta 1913 koulun nimi oli Eteläinen kansakoulu. Oppilaita oli tuolloin jo 170 ja opettajia neljä. Nykyinen päärakennus valmistui 1932, suunnittelija U.E. Mäkinen. Laajennusosa 1958, suunnittelijana Martti Jaatinen.

Peruskoulu­uudistuksen myötä 1976 koulu muuttui Eteläisen peruskoulun ala­asteeksi. Viimeisin, kauan kaivattu saneeraus valmistui 1996 uusine liikunta­ ja ruokailutiloineen, suunnittelija Harri Hietanen. Liikunta­ ja juhlasali nimettiin pitkäaikaisen rehtorin Matti Nikusen mukaan Matinsaliksi ja koulun sai käyttöön nimen Eteläinen koulu. Sitä käy nyt noin 300 oppilasta.

Päärakennuksen vanha osa ja vanha puukoulu on suojeltu. Puukoulussa kokoontui Riihimäen kauppalanvaltuusto ensimmäiseen kokoukseensa 17.1.1922.