hameenkadulla

Varmala

Kuva: Juho Haavisto

Varmalan liiketalo valmistui alkujaan 1920-luvun lopulla ja edusti tyyliltään klassismia. Kivirakennus oli kaksikerroksinen ja se on nimetty omistajansa mukaan. Vanhassa rakennuksessa oli harjakatto ja julkisivussa oli ensimmäisen ja toisen kerroksen välissä horisontaalinen koristelista. Asuinkerroksen ikkunat olivat pienehköt, katutasoa hallitsivat symmetrisesti sijoitetut näyteikkunat. Rakennus oli vaalea ja rapattu tasaiseksi ajan tyylin mukaisesti.

Varmala kärsi isoja vaurioita talvisodan pommituksissa alkuvuodesta 1940, minkä vuoksi se rakennettiin uudelleen vanhojen perustusten päälle seuraavana vuonna. Rakennusmestari Oiva Aholan laatimien piirustusten mukaisesti rakennuksesta tuli kerrosta korkeampi ja julkisivultaan pelkistetympi versio alkuperäisestä. Vanhasta horisontaalisesta koristelistasta luovuttiin ja harjakatto korvattiin modernilla tasakatolla, vaikka sen toteuttaminen välirauhan aikaan olikin haasteellista. Uuden Hämeenkadun julkisivun keskeisin yksityiskohta on rakennuksen keskellä sijaitseva pääsisäänkäynti, jota korostavat koristelistat.

Alkuperäisen rakennuksen suunnittelija on jäänyt tuntemattomaksi. Uudistustyön on suunnittellut vuonna 1941 rakennusmestari Oiva Ahola