hameenkadulla

ent. Urheilukulman talo

Kuva: Juho Haavisto

Ulkomuodoltaan nykyinen Laurelin kahvilan rakennus on selvästi 1950-lukuinen, mutta sen vanhin osa on rakennettu jo 1920-luvun alussa. Vanhassa kaksikerroksisessa kivirakennuksessa toimi alkujaan V. H. Laakson kangaskauppa. Klassismia edustanut rakennus sijaitsi Hämeenkadun varressa nykyisinkin paikallaan olevan ent. Åkerfeltin puutalon vieressä.

Rakennusta päätettiin laajentaa 1950-luvun lopulla. Kivitaloa korotettiin kolmikerroksiseksi ja rakennusmassaa laajennettiin ulottumaan keskuskadulle saakka. Muutostöiden ja uudisrakennuksen suunnittelusta vastasi rakennustarkastaja Urho E. Mäkinen. Samassa yhteydessä rakennuksen vanha 1920-luvun klassismin henkinen julkisivu uudistettiin vastaamaan aikakaudelle tyypillistä rationaalista ja pelkistettyä muotokieltä. Klassismille tyypilliset pyöreät ikkunat sekä kymmenen ruutuiset pystyjakoiset ikkunat korvattiin moderneilla leveillä sivujakoisilla ikkunoilla.

Uudisrakennuksen puolella näyteikkunoiden kokoa kasvatettiin ja madallettiin merkittävästi. Rakennuksen kulmaan tehtiin kolmion mallinen katoksellinen sisäänkäynti, jota kannattelee pylväs. Vanhasta rakennuksesta jäi julkisivuun muistuttamaan vain kaksi vanhaa sisäänkäyntiä sekä kolme näyteikkunaa, mutta muuten rakennus on kokenut täydellisen muodonmuutoksen 1950-luvun tyyliseksi.